Létezik az álommeló?

Életbölcsesség Besenyei Pétertől

A mai témánk a boldogsághoz kapcsolódik, de némiképp rendhagyó gondolat lesz a részemről. A munka öröméről fogok nektek írni. Fiatal koromban álmodoztam az álommelóról, amiben igazán ki tudok teljesedni és amiben tényleg megtalálom magam. 23 évesen úgy alakult az életem, hogy lehetőségem nyílt belekóstolni kicsit a repülés világába. Elég sokat repülhettem kis repcsikkel és megismerhettem Besenyei Péter műrepülő világbajnokunkat is. Számomra a Péter munkája volt az abszolút álommunka, repülni ide-oda, bemutatókat tartani, fogadásokra járni, interjúkat adni. 

Mivel akkoriban kertépítőként dolgoztam, magam is dolgoztam a Péter kertjén, lehetőségem nyílt többször is beszélgessek vele, valamint egyszer elvitt repülni is. Nagyon elgondolkodtató volt számomra, amit a munkájáról mondott. Azt mondta, hogy valóban jól hangzik ahogyan összefoglaltam neki, hogy miért nagyszerű az ő munkája, de gondoljak bele, hogy neki akkor is repülnie kell, amikor nincs hozzá kedve és akkor is mennie kell jópofizni, amikor semmi kedve hozzá. Sokszor csak elvonulna a világtól pecázni egy jót, de olyankor is pörögnie, meg nyüzsögnie kell, mert ez az elvárás felé. Ez pedig nem kicsit fárasztó annyi idősen, amennyi ő. 

Elgondolkodtam mindazon, amit mondott, és rájöttem, hogy igazából nem is létezik olyan, hogy “álommeló”. Ami számít, az a munkához való hozzáállásunk. Szinte bármilyen munkához tudunk úgy hozzáállni, hogy szeretjük és tudunk úgy is, hogy utáljuk. Feltételezem, hogy itt most felhörrentek páran a saját munkátok élvezhetetlensége miatt, és nem is akarok senkit sem meggyőzni. Azt a módszert ajánlom kipróbálni, hogy próbálj meg kicsit másképpen hozzáállni a munkádhoz.

Jelenleg IT területen dolgozom, szoftvertesztelőként, és igyekszem meglátni a munkámban a kreativitást és a szépséget. Minden nap szakítok időt munka közben, hogy elmenjek szaunázni egyet. Ezt 30 perc alatt meg tudom járni. Más kollégák kávéznak, cigiznek, vagy elmennek sétálni, én meg szaunázok. A szaunázás számomra a meditáció, amikor kikapcsolok és nem gondolok semmire, csak élvezem a 80 fokot többnyire egyedül. Tisztában vagyok vele, hogy a többségnek nincs lehetősége szaunázni munkaidőben, de ettől még mindenki megpróbálhat pár olyan percet teremteni magának, ami segíti a kikapcsolást, és ami csak őróla szól. 

Ne feledjétek, hogy a boldogságunk szempontjából kulcsfontosságú, hogy hogyan érezzük magunkat a munkahelyünkön. Egész egyszerűen túl sok időt töltünk ott ahhoz, hogy félvállról vehessük. Gondolhatjátok, hogy nekem könnyű megtalálni a szépséget szoftvertesztelőként, de régen dolgoztam kéménybélelőként, kőműves mellett segédként, kertépítőként, biztonsági őrként, kidobóként, ügynökként és még sok másként is.

Valamennyi munkámban sikerült megtalálnom a szépséget, mert kerestem azt.

Ha minden nap úgy mész be dolgozni, hogy utálod a munkádat, akkor első lépésben próbálj meg másképpen hozzáállni és ha ez nem segít, akkor válts. Én számtalan munkahelyet kipróbáltam már, mire megtaláltam azt, amit kerestem, sosem féltem továbbállni. Természetesen ha megtanulod szeretni, vagy legalább elfogadni a jelenlegi munkádat, attól még kereshetsz olyat, amiben jobban meg tudod találni magadat.

A nevelésben hatalmas a fókusz azon, hogy a gyerekek tanuljanak és végezzenek egyetemet, de egyáltalán nincs fókusz azon, hogy hogyan tudják élvezni is azt, amit csinálnak. Ez a kép 2003-ban készült 23 éves koromban, mielőtt a Péter rávezetett ezen felismeréseimre. Én ekkor jöttem rá a munkához való pozitív hozzáállás fontosságára.

Amennyiben te még idáig nem jöttél erre rá, akkor ezennel eljött a te időd is!

Share Button

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.