Akaraterő kontra szerelem

Egy újabb megosztó, de elgondolkodtató cikkel készültem a számotokra. A mai témánk az akaraterő lesz. Az akaraterő kapcsán mindenki a célokért megküzdésre gondol, valakinél kimondottan negatív lecsengésű a szó, mert aki akar, az csakis egy önző akarnok lehet. Már a kisgyerekeket is arra tanítjuk, hogy ne akarjanak dolgokat, mondják helyette azt, hogy szeretnének. Álljunk meg itt egy kicsit! Mit is tanítunk valójában annak a gyereknek, akit az akarok szóról átszoktatunk a szeretnék szóra? Azt, hogy ne fókuszálja az energiáit a céljai érdekében, csak remélje a sorstól, hogy a sors magától valóra váltja a kívánságát. Szeretnék. Ez annyit jelent, hogy örülnék neki ha lenne, de valójában nem teszek semmit sem érte. Mit jelent ehhez képest az akarok? Azt, hogy tudom, mire van szükségem és a célom eléréséhez fókuszálom az energiámat. Áttöröm az előttem tornyosuló akadályokat és elérem amit akarok. Melyik megoldás tűnik életképesebbnek? Udvarias gyereket akarunk nevelni, vagy sikerest? Attól még, hogy valakinek erős akaratereje van, lehet udvarias is.

És hogyan kapcsolódik ez az egész a párkapcsolatokhoz, meg a szerelemhez? Nézzük tovább a példát. Ott van Pistike, akit kiheréltek gyerekkorában azzal, hogy ő csak ne akarjon semmit, meg akarni a WC-n kell. Pistikének lesz egy felesége, ahol előbb-utóbb felüti a fejét valami probléma. A probléma megoldásához akaraterőre lenne szükség, de Pistike megtanulta, hogy ő csak szeretne megoldást a problémájára, de nem akarhatja azt. Aztán Pistike elkezdi azt érezni, hogy szétcsúszik az élete, mert nem tudja kezelni a problémáját és mivel ő mindent úgy csinált, ahogy tanulta, így kizárólag a párja lehet a hibás mindenért. Mivel befektetett akarat híján nem tudja megoldani a párkapcsolati nehézségét, ezért jószerivel tovább áll egy másik leányzóhoz, ahol minden kezdődik elölről, az évek pedig csak telnek a semmibe…

Az emberek ha szerelemre vagy párkapcsolatra gondolnak, a legutolsó szó lesz az akarat, amire gondolni fognak. Véleményem szerint ez egy nagy hiba és emiatt megy szét a legtöbb párkapcsolat. Te mit tennél, ha célodul tűznéd ki, hogy táplálni fogod a szerelmet a kapcsolatodban és fokozni fogod a harmóniát a pároddal? Komolyan kérdem. Ha ugyanúgy célodul tűznéd ki, mint mondjuk azt, hogy megveszel egy kocsit, vagy ledobsz 20 kiló felesleget magadról. Ha a céloddá válik a szerelem fokozása és a párkapcsolat erősítése, akkor az akaraterőd segítségével tudod csak megvalósítani azt. Talán mondasz olyat a banknak, hogy szeretném egyszer visszafizetni a hitelt, vagy a főnöködnek, hogy szeretnék megfelelni a munkában? Gondolom nem. Szerintem azt mondod, hogy visszafizeted, a főnöködnek pedig, hogy megcsinálod, amit kell. Mert tudod, hogy ott nincs kecmec, teljesíteni kell.

Oké, de pontosan hogy lehet ezt átültetni a mindennapokba? Hogyan akarj szerelmet és összhangot fokozni? Miért nem elég csak “megélni” meg “átélni” a szerelmet, ami úgyis elmúlik egyszer? Megélni valóban csak rövid ideig lehet ha nem teszel semmit. Nézzünk két egyszerű példát: Amikor hazamész és látod, hogy lenne mit tenni a konyhában, nem kotródsz félre internetezni, vagy tévézni, hanem felemeled a segged és megcsinálod a munkát. Amikor kettesben tudnátok lenni a pároddal, nem foglalkozol mással, hanem rá fókuszálsz. Meghallgatod őt, te is mesélsz neki, összebújtok, simogatod, és így tovább. Ehhez némi akaraterő kell, mert automatikusan a könnyebb út felé mennénk. Lehet, hogy azt mondod erre, hogy akinek akaraterő kell, hogy foglalkozzon a párjával az már rég rossz, de nem értek egyet. 
Az életben számtalan esemény van, ami elviszi a fókuszt a párunkról és ezt a fókuszt minden nap újra és újra vissza kell raknunk a párunkra. Pár évig nem nagy kunszt, de egy életen át megtenni minden nap, már szép kihívás! Mindenki tegye fel magának a kérdést, ha az akaraterőtöket a párkapcsolatotok emelésére fordítjátok és célotokul tűzitek ki, hogy fokozzátok a harmóniát és fokozzátok, vagy visszaépítsétek a szexualitás és a szerelem tűzét, akkor milyen lépéseket tennétek, hogy ezt elérjétek.

Hangsúlyozom, hogy mivel párkapcsolatról beszélünk, mindez csak akkor tud működni, amennyiben a párotok is nyitott arra, hogy felismerje a saját eddigi hibáit és kész legyen változtatni az életvitelén. Amennyiben csak az egyik akarja a változást, nem fog történni semmi. Amennyiben mindenki azt akarja, hogy a párja változzon, akkor sem fog történni semmi. Mindenkinek csak önmaga fölött van korlátlan hatalma, éppen ezért önmagát kell megváltoztatnia. Itt viszont csak akkor lehet sikeres az egyik, ha sikeres a másik is. Éppen ezért javaslom, hogy beszéljétek meg a párotokkal, hogy szeretnétek fejleszteni a párkapcsolatotokat és hogyan tudnátok ezt közös munkával megvalósítani.

Még mindig azt gondolod, hogy ez így egy baromság, amit írtam? Azt tapasztalom, hogy főleg azok az emberek szoktak ódzkodni az akaraterő és a szerelem kapcsolatától, akik elváltak, vagy pont váló félben vannak egy se veled, sem nélküled kapcsolatban. Mi 2014-ben határoztuk el a párommal, hogy fejleszteni akarunk a kapcsolatunk minőségén és a szerelmünkön. Tettük mindezt úgy, hogy azelőtt sem volt rossz a kapcsolatunk. Nem láttunk a saját kapcsolatunknál jobb mintát magunk körül, ezért el kellett hitessük magunkkal, hogy ez a fejlődés egyáltalán lehetséges. Aztán elkezdtünk több energiát fektetni magunkba és kivirágzott a kapcsolatunk. Sokkal gyakoribbak és örömtelibbek lettek a szexuális együttléteink és olyan szerelmet kezdtünk érezni egymás iránt, ami csak a kapcsolatok első 1-2 évében adatik meg a pároknak. Ebbe a csodás állapotba érkezett hozzánk a fiacskánk is, de az már egy másik történet.  A fenti kép minket ábrázol a fiacskánk születése előtt pár héttel. Büszke vagyok magunkra, legyetek ti is büszkék magatokra! 

Akit érdekelnek további gondolataim is, az nézze végig a posztjaimat itt az oldalon és vegye meg a könyvemet. A boltokban viszonylag drága, de tőlem egy ezressel olcsóbban meg lehet venni és még találkozunk is meg beszélgetünk egy jót ha szeretnéd.

Gilján János

Gilján János párkapcsolati- és szexuál coach írásait a Boldogság és Szenvedély rovatunkban találhatod.

Ez is érdekelhet:

Szexuális élet a gyermekvállalást követően

Mit tegyél, ha vágyadban minden más szerepel, csak a párod nem?

Jól nevelem a gyermekemet?

A babafejlesztés a szülőfejlesztéssel kezdődik

Share Button

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.