A boldogságba vetett hit jelentősége

Ma a tanításaim egy vékony szeletéről fogunk beszélni, ami igaz, hogy csak egy pici fogaskerék a rendszerben, de ha ez az egy kerék nem működik, azzal máris ellehetetlenítjük a saját boldogságunkat. A mai témánk a boldogságba vetett hit.

Mit jelent ez?

Sokan vannak, akik egész egyszerűen nem hisznek abban, hogy jár nekik a boldogság. Vagy azt gondolják, hogy boldogság nem létezik, vagy azt, hogy létezik, de nekik sajnos nem jár. Mivel a tudatunk és a hiedelmeink teremtik a valóságunkat, ezért az ilyen hozzáállás azt eredményezi, hogy az illető két lábbal fogja elrúgni magától a boldogságot, ha az megjelenne az életében:

  • Ha valaki kedves hozzá, azt elüldözi magától.
  • Ha valami jó dolog történik vele, akkor direkt a hátrányokra fókuszál.
  • Az is lehet, hogy azt gondolja az illető, hogy majd bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet csak boldog valamikor a bizonytalan jövőben. Mondok néhány példát.

Képzeld el, hogy egy lakásfelújítást csinálsz. Annyira kifáraszt a projekt, hogy azt gondolod, hogy csak akkor lehetsz boldog, ha egyszer elkészül a munka. Aztán, amikor elkészül, azt mondod, hogy felvettél egy csomó hitelt a felújításra és már csak akkor lehetsz boldog, ha mindent visszafizettél.

Nézzünk egy másik példát. Képzeld el, hogy a párod kedves hozzád, te pedig letámadod, hogy milyen hátsószándék miatt játssza el, hogy jó fej, ahelyett, hogy csak örülnél neki. Gondolhatod azt is, hogy a boldogság csak 1-1 tűnő pillanat az ember életében és nem lehetséges folyamatosan “benne élni”. Esetleg azt is gondolhatod, hogy te annyira értéktelen vagy, hogy te nem érdemled meg a boldogságot, mert az csak a nálad “jobb” embereknek jár.

Bármivel is korlátozod a boldogságod megtapasztalását, a lényeg, hogy pontosan az fog történni, amit vársz, vagyis boldogtalan leszel. Ez persze ad majd neked egyfajta “biztonságérzetet”, hogy az van, amit vártál, de mi lenne, ha inkább a boldogság megteremtésén dolgoznál?

Hogyan lehet felülkerekedni a boldogságodba vetett hited hiányosságain?

Első lépésben ismerd fel, hogy pontosan miben/hogyan korlátozod magadat.

  • Túl sok negatívumra fókuszálsz?
  • Vagy csak simán nem hiszel a boldogságban?
  • Esetleg a boldogságot feltételekhez próbálod kötni?

Bármit is teszel, ismerd fel azt a pontot, ahol kisiklik a folyamat. Hogyha ez megvan, akkor már el tudsz kezdeni dolgozni azon, hogy változtass a hiedelmeiden.

Ha ez ennyire könnyű, miért nem teszik ezt az emberek?

Miért van ennyi boldogtalan ember? Azért, mert nem ismerik a boldogságot, nem tanulták meg a szüleiktől. Ha a boldogtalanság számodra a “normál üzemmód”, akkor a boldogság egy félelmetes és ismeretlen terület neked. Bátorságra van szükség fejest ugrani az ismeretlenbe, vállalni azt, ha nem sikerül, akkor bukás lesz a vége.

Én a tinikorom végén határoztam el, hogy a boldogságot választom és azóta tartom is ezt a hozzáállásomat. Ez nem azt jelenti, hogy vigyort erőltetek magamra akkor is, ha éppen fáj valami, hiszen a fájdalom az élet fontos velejárója. Viszont a normál üzemmódomra az a jellemző, hogy optimista vagyok, élvezem az életet és hálás vagyok azért, aki lehetek és amit átélhetek. Azt gondolom, ha nekem ez javította az életem minőségét, akkor más emberekét is jobbá tenné.

Amennyiben segítségre van szükséged elindulni ezen az úton, írj rám nyugodtan, vagy tegyél fel itt egy nyilvános kérdést, de a könyvemet is el tudod olvasni. Itt találhatsz róla infókat.

Gilján János életmód-, párkapcsolati és szexuál coach

Ez is érdekelhet:

Csillagszerelem

Vénusztangó +18

A boldogság kockázatos – TE is megérdemled!

Az élet élvezetére való tudatos törekvés

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük